CASUS YAZILIMLAR
top of page

CASUS YAZILIMLAR

Casus yazılımlar (spyware), bilgisayarlar veya mobil cihazlar üzerinde çalışan yazılımlar olarak tanımlanabilir. Bu yazılımlar kullanıcıların bilgi ve verilerini takip etmeye, kaydetmeye veya çalınmasına yarayan yazılımlardır. Genellikle reklam, ticaret veya hırsızlık amacıyla kullanılırlar. Kullanıcıların bilgisayarlarına yüklenirken, genellikle kötü niyetli web siteleri, e-postalar veya yanıltıcı yazılım güncellemeleri aracılığıyla yayılırlar. Kullanıcılar, casus yazılımları kullanmadan önce bilgisayarlarını ve mobil cihazlarını güncellemeleri, güvenli internet tarama yöntemleri kullanmaları veya casus yazılımları içeren e-postaları açmamaları gerektiğini unutmamalıdır.

Keylogger, bilgisayarda kullanıcının tuş vurma hareketlerini kaydetmeye yarayan bir yazılımdır. Bu yazılım, kullanıcının girdiği şifreler, kullanıcı adları, kredi kartı numaraları gibi hassas bilgileri ele geçirmek için kullanılabilir. Keyloggerlar genellikle hırsızlık, ticaret veya casusluk amacı ile kullanılır. Keyloggerlar, kullanıcının bilgisayarına yüklenirken, kötü niyetli web siteleri, e-postalar veya yanıltıcı yazılım güncellemeleri aracılığıyla yayılabilir. Kullanıcılar, keyloggerları kullanmadan önce bilgisayarlarını güncellemeleri, güvenli internet tarama yöntemleri kullanmaları veya keyloggerları içeren e-postaları açmamaları gerektiğini unutmamalıdır.

Browser Hijack

Web tarayıcısını kontrol eden ve gereksiz veya istenmeyen reklamlar gösteren kötü amaçlı bir programdır. Tarayıcıya sızar, herhangi bir izin istemeden tarayıcınızın favori klasöründe internet kısayolu oluşturur ve bu şekilde çalışır.


Adware, reklam yazılımı olarak adlandırılan bir tür yazılımdır. Bu yazılım, kullanıcıların bilgisayarlarına yüklenir ve tarama deneyimleri sırasında reklamları gösterir. Adware, genellikle ücretsiz yazılımlar veya oyunlar gibi diğer indirilen şeylerle birlikte yüklenir ve kullanıcılar bunun farkına varmadan çalışır. Adware, genellikle kullanıcıların tarama deneyimini rahatsız edebilir ve bilgisayar performansını düşürebilir.


Dialler, bir yazılım programıdır ve kullanıcının bilgisayarını kullanarak özel bir numaraya otomatik olarak telefon etmek için kullanılır. Bu yazılım, genellikle ücretsiz yazılımlar veya oyunlar gibi diğer indirilen şeylerle birlikte yüklenir ve kullanıcılar bunun farkına varmadan çalışır. Dialler, kullanıcıların telefon faturasına ek maliyetler yükleyebilir ve bilgisayar performansını düşürebilir. Ayrıca, kullanıcıların kişisel bilgileri ve özel bilgileri toplayabilir.

Modem hijacker (modem kaçakçısı), bir yazılım programıdır ve kullanıcının internet bağlantısını yönetmek için kullanılır. Bu yazılım, genellikle ücretsiz yazılımlar veya oyunlar gibi diğer indirilen şeylerle birlikte yüklenir ve kullanıcılar bunun farkına varmadan çalışır. Modem hijacker, kullanıcıların internet bağlantısının yavaşlamasına neden olabilir ve bilgisayar performansını düşürebilir. Ayrıca, kullanıcıların internet geçmişini izleyebilir, kişisel bilgileri ve özel bilgileri toplayabilir veya reklamları engelleyebilir.

217 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page