ABD TÜRKİYE'DE YENİ ATOM BOMBALARI KONUŞLANDIRACAK
top of page

ABD TÜRKİYE'DE YENİ ATOM BOMBALARI KONUŞLANDIRACAK

Pentagon, B61'in eski versiyonunun yerini alması gereken modernize edilmiş B61-12 nükleer bombalarının Avrupa ve Türkiye'de konuşlandırılmasına yönelik programı hızlandırma kararı aldı.


Politico'nun konu hakkında bilgi sahibi diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre ABD, Avrupa'daki NATO üslerinde geliştirilmiş B61-12 termonükleer bombalarının konuşlandırılmasını hızlandırma kararı aldı.

programın Türkiye, Almanya, İtalya, Belçika ve Hollanda'daki hava üslerinde depolanan yaklaşık 100 bomba da dahil olmak üzere daha önceki versiyonların yerini almak üzere tasarlandığı bildirildi.

Avrupa'da durumu daha da kötüleştirebilir

B61-12 bombası bir önceki modelin gücünü koruyor - 0.3, 1.5, 10 veya 50 kiloton - ve yeni silahın ana özelliği kuyruk yüzgeci. B61-12 bombasının artık yönlendirilebilir ve daha isabetli olduğu; bu sayede yüksek irtifada uçan bir uçaktan atılabileceği ve ardından bombanın otonom olarak hedefe doğru süzülebileceği belirtiliyor.



Yeni nükleer savaş başlığının ilk partisi, daha önce planlandığı gibi 2023 sonu ya da 2024 yerine, Aralık 2022 gibi erken bir tarihte Avrupa'daki askeri üslere ulaşacak. Birçok gözlemciye göre erkene çekme kararı Avrupa'da zaten tehlikeli olan durumu daha da kötüleştirebilir.


97 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page