top of page
DFGD.jpg

Android telefonların gizli özellikleri

Android telefon kullananların birçoğunun bu özelliklerden haberi yok! Oysa bu bilinmeyen özellikler öyle işinize yarayacak ki... İşte Android telefonların pek bilinmeyen gizli özellikleri...

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

İÇERİK DETAYI

 

* Android hakkında bilinmeyenler? *

Cevap:

Şimdi sizlere android hakkında faydalı bilgileri, android hakkında bilinmeyenleri, android hakkında bilinmesi gerekenleri, android kullanmaya yeni başlayanların bilmesi gerekenleri, android telefonu kişiselleştirmeyi, android telefonu kullanmayı ve daha fazlasını detaylı bir şekilde aktaracağız.
Android Hakkında Faydalı Bilgiler
Android‘li bir cebiniz veya tabletiniz varsa, elinizde onukişiselleştirmeye ve değiştirmeye yönelik büyük bir potansiyel var demektir. iOS, Windows Phone ve BlackBerry’nin aksine Android’i dilediğiniz hale getirme olanaklarınız yüksek.

Sponsorlu Bağlantılar

 
Android dünyasına yeni giriyorsanız veya yakın zamanda Android’li bir cihaz satın almak istiyorsanız kafanız karışmış olabilir. Bu makalemizde Android ile yeni tanışanların bilmesi gereken 13 temel konuyu ele aldık. Android’i kullanmak için tabi ki uzman olmanıza gerek yok, ancak sahip olacağınız harika işletim sistemini yakından tanıyarak, ondan çok daha fazlasını elde edebilir, telefonunuzun kullanımını kolaylaştırabilirsiniz.

 

1. Android ne demek?
Android, Linux’u temel alan, cep telefonu, tablet gibi taşınabilir cihazlarda kullanılmak üzere geliştirilen bir işletim sistemi. Google tarafından geliştirilen Android’de mobil cihazlar için standartlar geliştirmeyi ve bu standartları korumayı amaçlayan Open Handset Alliance‘ın da katkısı var.

android işletim sistemi

 

2. Neden Android’i seçmelisiniz?
Mobil işletim sistemi olarak Android’i seçmeniz için en az 3 neden olabilir.

Kişiselleştirme: Android, açık kaynak kodlu bir yapıya sahip olduğundan geliştirici topluluğu tarafından değiştirilebiliyor. Bu sayede telefonunuzun temel işlevlerini kendi amaçlarınıza uygun olarak değiştirmeniz mümkün hale geliyor.

Çok sayıda seçeneğiniz var: Android mobil işletim sistemini kullanan onlarca farklı telefon ve tablet modeli var. Dolayısıyla tek bir cihaza bağlı kalmadan, beğendiğiniz telefonu veya tableti rahatlıkla seçmeniz mümkün.

 

Google: Dünyanın en büyük ikinci teknoloji şirketi konumundaki Google, mobil alanda başarısını kanıtlamış durumda.

Android’i tercih etmeniz için tabi ki başka nedenler de var, ancak onu seçenler genellikle bu 3 maddeden en az bir tanesine önem veriyorlar. Bununla birlikte, Android’in her yönüyle diğer mobil işletim sistemlerinden üstün olduğunu söylemiyoruz. Mobil işletim sistemi seçiminde kişisel tercihleriniz önemli bir rol oynayacaktır.

 

3. Android sürüm numaraları buraya kadar nasıl geldi?
Eclair, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich,Jelly Bean gibi Android sürümlerini duymuşsunuzdur. Sürüm numaralarında Google’ın takip ettiği basit bir yol var. Google, Android sürümlerini İngiliz alfabesindeki harf sırasına göre seçiyor ve her bir sürümü bir tatlıyla adlandırıyor.

Android 4.1 Jelly Bean

 

4. Android’li bir cep kullanabilmek için Google hesabınızın olması şart mı?
Aslında hayır, telefonunuz bir Google hesabınız olmasa da çalışacaktır. Ancak sadece “çalışan” bir telefon değil, Google Play’den uygulamaları indirebilen bir aygıt istiyorsanız, bir Google hesabına sahip olmanız gerekli.

Google hesabı, Android’li cihazınızın içeriklerini yedeklemekte de kullanıldığından, verilerinizi kaybetmeniz halinde bir hesaba sahip olmanız, onları geri yüklemekte çok işinize yarayacaktır.

 

5. Telefonumun altındaki bu düğmeler ne işe yarıyor?
Android’li telefonların çoğu, ekranın alt kısmında 3 veya 4 düğmeyle geliyorlar. İşte yukarıdaki resme göre bu 4 düğmenin soldan sağa işlevleri:

Geri: Bu düğme, sizi yapmakta olduğunuz işlemin bir adım gerisine götürecektir. Web tarayıcısında bir önceki sayfaya gitmek, e-posta okurken gelen kutunuza dönmek gibi.

Menü: Bu düğme, şu an açık olan uygulamayla ilgili bazı seçenekleri ekrana getirecektir. Uygulamanın ayarlarına genellikle bu düğme ile ulaşabilirsiniz.

Arama: Giriş ekranındayken arama düğmesine basarsanız, aramanızı yazabileceğiniz bir kutucuk ekrana gelir. Bu kutu yoluyla bir arama yaptığınızda, sonuçlar web tarayıcınızda gösterilecektir. Arama düğmesi, telefonunuzdaki içeriği (uygulamalar, e-posta metinleri, kısa mesajlar, vs.) de arayabiliyor.

Arama düğmesine bir uygulama içerisindeyken basmanız halinde, genellikle o program içerisinde belirli bir sözcüğü aratabilirsiniz.

Giriş: Bu düğmeye dokunduğunuzda (veya bazı ceplerde bastığınızda) telefonunuzun giriş ekranına geri dönersiniz. Giriş düğmesine uzun dokunursanız, son çalıştırdığınız uygulamaların bir listesi ekrana gelecektir. Android 4 ve üzerinde bu listede uygulamalarınızı küçük resimler halinde görebilirsiniz.

 

6. Android’i ne kadar çok kişiselleştirebilirsiniz?
Bu sorunun cevabı net: Android’i kişiselleştirme olanaklarınız oldukça fazla. Aynı Android’li cihazlarda sahip olduğunuz seçeneklerin genişliği gibi.

Diğer mobil platformlarda olduğu gibi, Android’de Google Play ile telefonunuza uygulamalar yükleyebilir, telefonunuzun farklı yönlerini geliştirebilirsiniz. Sıkıntınızı gidermek için oyunlara, işlerinizi kolaylaştırmak için verimlilik uygulamalarına, telefonunuzun hissini değiştirmek içintemalara ve fazlasına başvurabilirsiniz.

Android’in iOS ve Windows Phone gibi mobil işletim sistemlerine göre sunduğu ek bir olanak ise, ROM yüklemenize izin vermesi. ROM’lar, farklı amaçlar için tasarlanmış farklı Android sürümleridir. Bazı ROM’lar sadece hızlı bir arayüzü temel alırken bazıları çeşitli işlevlere odaklanmaktadırlar. Linux’u biliyorsanız, ROM’ları farklı Linux dağıtımları gibi düşünebilirsiniz.

 

7. Android giriş ekranını nasıl özelleştirebilirsiniz?
Giriş ekranınızı Simgelerin üzerinde
basılı tutarak ve onları taşıyarak veya silerek özelleştirebilirsiniz. Giriş ekranınız, kişiselleştirmenin 3 temel yolu var: Duvar kağıtları, uygulama kısayolları ve widget’lar.

 

8. Giriş ekranı ile uygulama ekranı arasında ne fark var?
Android ve iOS’u ayıran en büyük farklarda biri de iki platformun giriş ekranları. iOS’da yeni bir uygulama yüklediğinizde simgesi direkt olarak giriş ekranınıza yerleştirilir. Bir ekran dolduğunda ise simge bir sonraki sayfaya yerleştirilir. Bu simgeleri gizlemenin bir yolu ise yoktur (Jailbreak’li cihazlar hariç).

Android’de ise uygulamalarınız, uygulama listesi ekranında görüntülenir. Giriş ekranınızda ise bu uygulamalara olan kısayollar yer alır. Aynı Windows’taki masaüstünde olduğu gibi.

 

9. Widget’lar nedir?
Widget’lar, giriş ekranınızdaki canlı, direkt olarak giriş ekranından kullanabileceğiniz araçlardır. Her widget farklı görünür ve uygulamadaki belirli bir işlevi yerine getirebilir.

Örneğin hava durumu widget’ı, giriş ekranınızda şu anki hava sıcaklığını ve hava koşullarını gösterir. Bu widget, hava durumundaki değişikliklere göre otomatik olarak güncellenecektir.

E-posta widget’ı ise aldığınız e-postaları uygulamayı açmadan, hemen görmenize izin verir.

Android’de varsayılan olarak birkaç widget bulunuyor. Ancak en popüler widget’lar, üçüncü parti geliştiriciler tarafından sağlanıyor.

 

10. Uyarı çubuğu nedir?
Ekranınızın üst bölümünde, üst kısmı kaplayan bir çubuk göreceksiniz. Burada şu an çalışan hizmetleri, Wi-Fi sinyal gücünü, mobil ağ çekim gücünü, kalan pili ve fazlasını görebilirsiniz.

Uyarı çubuğuna dokunup onu aşağıya doğru çektiğinizde ise, varsa biriken uyarılarınızı göreceksiniz. Android, uyarlarınızı burada biriktirir, böylece her uyarı geldiğinde sizi rahatsız etmez.

 

11. PC’nizdeki dosyaları nasıl telefonunuza aktarabilirsiniz?
Bunu yapmanın en hızlı ve en kolay yolu, telefonunuzu bir USB kablosuyla bilgisayarınıza bağlamaktır. Telefonunuzda USB depolama işlevini etkinleştirdikten sonra PC’niz ile cebiniz arasında rahatlıkla dosya kopyalayabilirsiniz.

PC’nizden cebinize Bluetooth veya Wi-Fi yoluyla da erişebilirsiniz, ancak bunların nasıl yapıldığına bu yazımızda değinmeyeceğiz.

 

12. Android’li cebinize nasıl uygulama yükleyebilirsiniz?
Android’li cihazınıza temel olarak iki yolla uygulama yükleyebilirsiniz: 1. Telefonunuzda Google Play‘e girerek, 2. PC’nizde Google Play web sayfasını açarak.

Cihazınızda Google Play’i açtığınızda ücretli veya ücretsiz uygulamalar arasında dolaşabilirsiniz. Yükleme işini yapmak için “Yükle” düğmesine basmanız yeterlidir, gerisini Android sizin için halledecektir.

Bilgisayarınızda Google hesabınıza oturum açtıktan sonraGoogle Play web sitesine bağlanırsanız (play.google.com), buradan da cebinize uygulama yükleyebilirsiniz. Cebinizi internete bağladığınızda yüklemeyi seçtiğiniz uygulamalar otomatik olarak cebinize yüklenecektir. Bu sayede örneğin internette dolaşırken bir Android uygulamasına rastladığınızda, telefonunuzu elinize almanıza gerek kalmadan, direkt olarak cebinizden onu inceleyebilir ve yükleyebilirsiniz.

 

13. Özel ROM’lar (Custom ROM) nasıl yüklenir?
Android’li cihazınıza Özel ROM yüklemek, ileri seviye bir iştir, dolayısıyla yanlış yapacağınız bir davranış cihazınızı “tuğla“ya çevirebilir. Bunun yanında cihazınız garanti kapsamı dışına da çıkabilir. ROM yüklemek için bunu daha önce yapmış olan bir arkadaşınızdan veya internette bulacağınız kaynaklardan yardım almanızı tavsiye ediyoruz.

Tuğla’nın ne olduğunu merak ediyorsanız hemen açıklayalım. Telefonunuz artık açılmıyorsa ve onu basit herhangi bir yolla sıfırlayamıyor, arayüzüne ulaşamıyorsanız, onun bir “tuğla” olduğunu söyleyebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda “tuğlalaşan” bir cihazı bile hayata geri döndürmeniz mümkün olabilir.

 

Android Hakkında Herşey
 

FİRMWARE: Telefon içerisindeki komple yazılım sistemidir. Yani Android. Marka ve modele göre farklı kodlamalar isimler alabilir.Bütün yazılımsal yapı firmware üzerine kurulur.Güncellemeler ve düzeltmeler asıl olarak firmware üzerine çıkar. Firmware için asıl kök yapı diyebiliriz.

ROM: Kimileri firmware ile aynı kefeye koysa da aslında tam olarak onunla aynı değildir. Matematiksel olarak ifade etmek gerekirse Firmware > Rom’dur. Firmware için kök yapı demiştik, rom için de bu kök yapıyı kullanıcılara göre özelleştiren ve onlara yönelik ek yazılım ve ayarlar içeren yazılım diyebiliriz. Google Android firmware’yi geliştirip samsung’a verdikten sonra, samsung da stock rom üretip bunu cihaza yükleyip piyasaya sunar.

En İyi Android Tabletler

 

STOCK ROM: Yazılım üreticisi Google’in ürettiği firmware’in cihaz üreticileri tarafından kendi cihazlarına göre özelleştirilmiş hali.

 

CUSTOM ROM: Üretici firmaların piyasaya sürdüğü stock romların, geliştirici kullanıcılar tarafından üzerinde performans ve görselliğe yönelik değişiklikler içeren modifiye edilmiş hali.

 

ROOT: Telefonunuz ve sistem yazılımı üzerinde(istediginizi)tam yetkiye sahip olma durumu.

 

KERNEL: Donanımlar ile işletim sistemi arasındaki çalışmayı sağlayan ve kontrol eden yapı.

 

WİPE: Kabaca silmek demektir. bu terimi gördüğünüz yerlerdeki işlemler sistemdeki ayar ve kullanıcı verilerini siler.

 

WİPE DATA/FACTORY RESET: Recovery seçeneklerinden birisidir. uygulandığında SD card bölümü hariç herşey sıfırlanır.

 

WİPE CACHE PARTİTİON: Uygulandığında, kurulumlar esnasında oluşturulan geçici dosyaların temizlenmesini sağlar. kullanıcı verileri(rehber vs.) silinmez. bilgisayarınızda bulunan temp dosyasının temizlenmesi gibidir.

 

WİPE DALVİK CACHE: Sistem içerisinde bulunan uygulama artıklarını temizlemek için kullanılır. Rom yüklemelerinden sonra oluşacak açılış sorunlarında tavsiye edilir. CWM Recovery advanced menüsünde bulunur

 

NON-WİPE: Sistem ayarları ve kullanıcı verileri üzerinde değişiklik yapmayan yazılımlardır.

 

RECOVERY: Kabaca kurtarma anlamına gelir.

 

DOWNLOAD MOD: Cihaza firmware yapısı içerisindeki dosyaları yüklemede kullanılan çalışma modudur.

 

RECOVERY MOD: Cihazı zor durumlarda kurtarmaya yarayan çalışma modudur. içerisinde birkaç sıfırlama seçeneği olduğu için bu isim verilmiştir.

 

USB Debugging:USB hata ayıklama modu.

 

CUSTOM BİNARY COUNTER (Rom Counter) orjinal olmayan firmware, custom rom ve kernel yüklemelerinin her birinde 1 artan sayaçtır. download moduna girildiğinde görebilirsiniz.

 

CSC (Consumer Software Customization) belirli bir coğrafi bölgeye ya da operatörlere özel çıkan yazılımdır.Bu yazılımın içinde operatörlere has APN,MMS ve diğer ayarlar bulunur.

 

DEEP SLEEP: Telefonun batarya tasarrufu için uyku modundan kısa bir süre sonra derin uyku moduna geçmesidir. Kapatılabilecek birçok ünite bu esnada geçici olarak devre dışı bırakılır.

BLN: Açılımı (Back Light Notification)’dır. Normalde android cihazlarda bulunmayan bir özellik olan çağrı yada mesaj geldikten sonra uyarı görüntülenmemesi özelliğini ekleyen fonksiyondur.

 

BOOTLOADER: Telefonunuzu açtıktan sonra kernel i uyandıran ve ona işletim sistemini başlatması emrini veren ufak programcık. Boot bölümünde yüklüdür. Boot kısmı zarar görürse bu program başlatılamayacak ve telefon hiçbir tepki veremeyecektir. Jtag uygulaması ve donanımları ile boot yüklemesi yapılması gerekir.

 

ANABANT(BASEBAND): Telefonda şebeke bağlantılarını kontrol eden ve düzenleyen işlemci ile bağlantılı olarak çalışan kendine ait bir çipi bulunan donanım parçası.Telefonda Ayarlar / Telefon Hakkında Bölümünde yazan anabant sürümü kısmıdır.

 

INTERNAL SD(SDCARD): Telefonun içerisindeki bellek çipinde bulunan depolama alanı. Dosya yöneticisine girildiğinde sdcard olarak adlandırılır.

 

EXTERNAL SD:Harici takılan hafıza kartınızın telefonda dosya yöneticisinden görünen ismidir.

 

PUSH:Açılımı(itmek) komutu:Emülatöre veya bağlı cihaza bir dosya ve dizin kopyalamak için kullanılan komuttur.

 

PULL:Açılımı(çekmek) komutu:Emülatör veya bağlı cihazdan bir dosya veya dizin kopyalanmak için kullanılan komuttur.push komutunun tam tersi.

 

BRİCK YADA HALF-BRİCK Brick olan telefon ya hiç açılmıyordur ya da GALAXY S logosunun olduğu ekranda takılı kalıp kısa periyotlarla titriyordur.

 

HALF-BRİCK: ise telefonun ekranında PC — ! — TELEFON şeklinde karşılıklı birbirine bakan ikonların görüldüğü ekrandır. Her iki durumda da eğer 3 tuşunuz çalışıyorsa telefonu recovery moda sokarak temizleme yolunu deneyebilir veya download moda girip

 

ODİN üzerinden yeniden yazılım yüklemesi yapabilirsiniz.Yada USB JİG ile download moda alabilirsiniz..

J-TAG / JTAG: Açılımı (Joint Test Action Group / Ortak Test Eylem Grubu)’dur. Mobil cihazlar, modemler vb. mikro cihazların anakartları üzerinde yer alan JTAG pinlerine bağlantı yapılarak, flash bellek, EPROM, ROM veya işlemcisi sökülmeden, içerisindeki bilgilerin silinerek yeniden yüklenmesini, dolayısıyla da yeniden programlanmasını sağlayan cihazdır. IEEE 11491 Standart Test Erişim Noktası ve Sınır-Arama bu terimin ortak adıdır. Başlangıçta sınır tarama ve baskı devre testi için icat edildiyse de hala yaygın olarak bu uygulama için kullanılmaktadır.

 

ADB(ADB SHELL):Açılımı (Android Debug Bridge) demek. Android için uygulama geliştirenlerin kullandıkları Android SDK içerisinde yer alan bir komut istemi platformu. Aynı windows’daki CMD gibi. Android SDK’nın bu komut istemi aracı ile PC’ye bağlı Android tabanlı tablet ve/veya telefonunda işlemler yapmak (dosya/dizin kopyalamak, dosya/dizin yüklemek, aplikasyon yüklemek, silmek vb.) mümkün. Bunu sadece Android Developer’lar kullanır, zira geliştirdikleri uygulamayı yükledikleri zaman oluşacak/oluşan hataları görmek ve ayıklamak (Debugging) isterler.

 

AOSP:Açılımı (Android Open Source Project) olan ve Android Açık Kaynak Projesi olarak çevrilebilen androi ‘din tabanını oluşturan kısaltılmış terimdir. Esas olarak hiçbir android sürümünü baz almayan ve dağıtılan kaynak kodlardan üretilmiş romları tanımlamak için kullanılır ve örnek olarak miui ve cyanogen gösterilebilirler.

 

AOKP:Açılımı (Android Open Kang Project’in) kısaltmasıdır. AOSP tabanlı olan AOKP özelleştirme ve eklentiler yönü ile dikkat çekmektedir. AOKP ROM’lar yeni eklenen özellikler ve özellestirmeler dışında gayet stock rom yakınlığında bir Android deneyimi sunar.

 

MIUI:MIUI Custom ROM olup Çin tabanlı versiyondur.Bir cok kisisellestirme özelligi bulunur.Ayrıca MIUI ekibinin kendi launcher, widget ve uygulamalari bulunmaktadir.

 

CYANOGENMOD:CyanogenMod ,AOSP tabanlı saf bir ROM’dur. Görebileceginiz bir çok rom portlanmış CyanogenMod tabanı ile calışmaktadır.

 

GAPPS: Açılımı (Google Apps)’tır. Başta AOSP olmak üzere bazı custom romlarda kullanım haklarında sıkıntı çıkmaması için google’ye ait olan ve açık kaynak kodu bulunmayan uygulamalar rom içerisinden çıkartılırlar. Kullanıcılar için eksiklik yarattığı düşünülerek sonradan eklenme imkanı sunulur. Bu paketin ismine kısaca GAPPS denilir. zip uzantılıdır ve CWM Recovery ile yüklenir.

 

TABLET MOD:Galaxy Note modelinin hayatımıza girmesiyle tanıştığımız tablet mod terimi; cihazın dpi değerinin düşürülerek tabletlerde bulunan uygulama ve işletim sistemi özelliklerini telefonlarda kullanmamızı sağlan moddur. bildirim çubuğu, uygulama-menü görünümleri, ana ekran düzeni, sayfa geçişleri vs gibi özellikler tabletlerde olduğu gibi görünür ve kullanılır.

 

ODEXED’u çalışma şeklinde apk dosyaları odex dosyaları ile birlikte çalışırlar. Bu odex dosyaları telefonun açılışı esnasında belleğe yüklenir ve uygulamalar çalıştırılmaya başlandığında hemen devreye girerek yüklenme kısmını çabuk geçmeyi sağlar. Bu sistemlerde yapılacak değişiklikler her iki dosyada birden yapılmak zorundadır. Bu yüzden kişiselleştirilmeleri ve düzenlenmeleri daha zahmetlidir. Telefonların içerisinde gelen ve resmi olarak çıkartılan tüm firmware ler odexed olarak bulunurlar.Odexed- Cihazın açılışı daha yavaştır- Uygulamaların açılışı nispeten daha hızlıdır- Bellek kullanımı fazladır- Daha fazla yer kaplar- Düzenlenmesi ve kişiselleştirilmesi zahmetlidir.

 

DEODEXED’u sistemlerde ise odex dosyaları kaldırılarak bunların işlevleri apk dosyalarının içerisine aktarılmıştır. Açılışta diğerine oranla yavaştırlar ancak kişiselleştirilebilmeleri ve düzenlenmeleri daha basittir.Deodexed – Cihazın açılışı nispeten daha hızlıdır – Uygulamaların açılışı daha yavaştır – Bellek kullanımı azdır – Daha az yer kaplar – Düzenlenmesi ve kişiselleştirilmesi kolaydır.

BETA SÜRÜM NEDİR: Beta sürümü bir programın son sürümünden önce piyasaya sürülen sürümlerine denir. Bunlar genelde hataları bulmak ve azaltmak için yapılan sürümlerdir. Eğer Beta 1, Beta 2 gibi sürüm isimleri görüyorsanız, unutmayın bunlar çoğunlukla hata içeren sürümlerdir.Profesyonel ve çok geniş kapsamlı yazılımlardada Beta seviyesinden sonra RC’ler başlar..Yani Release Candidate.Bu da Türkçe’ye tam doğru çevrilmemekle beraber aday sürüm diyebiliriz.Yani Ürünün RTM olmasından önceki aday final sürümleri.RTM ise artık ürünün nihai halidir Release To Manufacturer demektir,yani artık ürün bitmiş ve üretime gitmiş kullanıma sunulmuştur.

 

GPU:Açılımı (Graphic Processing Unit)Grafik İşleme Birimidir.Grafiğin işlendigi yer anlanına gelir.Grafik işlemeye yönelik bir işlemci olmasıdır yani telefonumuzdaki veya bilgisayarımızdaki ekran kartı diyebiliriz.

 

CPU:Açılımı(Central Processing Unit)Merkez İşleme Birimidir.CPU(işlemci)telefonumuzun beyni olarak tanımlanır tüm işlemler CPU tarafından yapılır.Telefonumuzun işlem yetenegi ve hızı tamamen işlemcimizin yetenegi ve hızına baglıdır.

ÇÖZÜNÜRLÜK:Açılımı(Resolution)Görüntü teknolojilerinde kalite’yi gösteren ölçü birimidir. 400×240,854×480,320×240,800×480, 1024×768 ekran çözünürlükleri, görüntüyü oluşturan piksel sayısını gösterir yani telefonumuzun ekran kalitesini.Çözünürlük yükseldikçe görüntü kalitesi doğru orantılı olarak yükselir.

 

NANDROID BACKUP:Android İşletim Sistemi’nin yedeğini alarak SD karta kopyalayan işleme verilen addır.

 

NFC:Açılımı (Near Field Communication)Yakın Alan İletişimi NFC, Nokia, Sony ve NXP’nin 2004 yılında bir araya gelerek oluşturduğu bir temassız iletişim standartıdır.NFC teknolojisi, kredi kartı, banka kartları, ulaşım kartları, üyelik kartları ve kurumsal kartlar ve giriş-çıkış kartları gibi uygulamaları olan dokunmasız/kablosuz çalışan akıllı kartların bu teknolojilerle uyumlu cep telefonlarına, el bilgisayarlarına entegre edilmesi ve bu cep telefonlarının uygulamaya bağlı olarak (örneğin POS cihazına) ürüne ve insana yaklaştırılmasıyla iletişime geçerek çalışması demektir.

 

CRT EFFECT:Telefon ekranının açılışta ve kapanışta tüplü tv gibi ortadan çizgilenerek kapanmasıdır bir nevi görsellik.

SAR DEGERİ :Açılımı(Specific Absorbation Rate)cep telefonlarının yaymış olduğu radyasyon miktarına denilmektedir. Yani vücudun emdiği elektromanyetik enerjiyi ifade etmektedir.Kullandığınız cep telefonları bir radyo alıcısı ve vericisidir. Bundan ötürü radyo dalgalanmalarına maruz kalınmaması için belli bir stardartlara göre üretilmeleri gerekmektedir.

 

CF-ROOT KERNEL:CF-Root bir çeşit kerneldir.Chainfire nickli şahsın hazırladığı özel kernel dosyası odin ile telefona flaşlanarak uygulanır. Bu kernel ile telefona superuser(root) dışında CWM uygulaması da yüklenir. Bu uygulama içerisinde kernel, rom, root vb. ile ilgili çeşitli gelişmiş ayarlar ve araçlar yer alır. Ayrıca varsayılan recovery moduna yeni ve gelişmiş seçenekler ekleyen CWM Recovery modu yüklenir ve daha fazla kontrol sağlanır. Bu kernel yüklendiğinde cihaz otomatik olarak rootlanmış olur. Diğer root ile aynıdır. Aralarında bir fark yoktur.

 

CWM RECOVERY:CWM Recovery, CF-Root kerneli ile birlikte yüklendiği gibi ayrı olarak rootsuz telefonlara root yetkisi olmadan da yüklenebilir. CWM Recovery’nin normal recovery modundan farkı daha ğelişmiş ve fazla fonksiyona sahip olmasıdır. Bu menülerden sistem, sdcard, mmc formatlama, fabrika ayarlarına dönme, uygulama artıklarını temizleme, custom rom yükleme modifiye zip dosyaları yükleme vb. işlemler yapılabilmektedir.

 

EFS:Açılımı(Encryption File System) içerisinde telefona ait—- IMEI, Wifi Mac Adresi, ürün kodu gibi bilgiler bulunur. Bu klasör Custom rom yüklemeleri ve firmware yüklemeleri gibi işlemler esnasında zarar görebilir, silinebilir yada değiştirilebilir.

KİES:Samsungun bilgisayara kurulan telefona ulaşmanızı sağlayan resmi programıdır.

 

ODİN:Resmi olmayan bir ROM yükleme programıdır.

OFFİCİAL FİRMWARE:Resmi Firmware.

UNOFFİCİAL FİRMWARE:Resmi olmayan Firmware.

JİG: Download moduna tuş kombinasyonu ile girmeyen ve rom yükleme sayacını sıfırlamak için kullanılan minik usb aparatı.

GOOGLE PLAY:Resmi ve gayri resmi olarak bulunan uygulama ve oyunların edinildiği kaynaktır.

SAMFİRMWARE SAMSUNGUN RESMİ SİTESİMİ:Hayır, Samfirmware gercek Samsung romları dağıtsa da resmi değil.Samfirmware tutarlı Beta aşamasındaki ROMları erkenden yayınlar. Ayrıca asıl sürüm ROMlarda mevcut, güvenle kurabilirsiniz.

ALINTIDIR: ANRONOVA MERSOSAYHAN

ODİN İLE YAZILIM(FİRMWARE) GÜNCELLEME NASIL YAPILIR

En başta dikkat etmeniz gereken nokta dosya uzantılarıdır. Bütün firmware dosyaları tar uzantılıdır ve tar uzantılı dosyalar sıkıştırma programları ile zip yada rar dosyasıymış gibi görünebilirler. Bazılarınız bu dosyalarında içeriğini klasöre çıkartıp o şekilde yüklemeye çalıştığı için öncelikle buna dikkat etmelisiniz.İndirdiğiniz bazı firmware dosyaları tar uzantılı tek bir dosya şeklinde, bazıları ise 3-4 hatta 5 dosyalı tar yada md5 uzantılı oluyorlar.

3 veya Üstü Sayıda Dosya İçeren Firmware Kurulumu

İndirdiğimiz Firmware içerisinde CODE – CSC – MODEM sözcüklerini içeren dosyalar bulunmaktadır. Uzantıları tar yada md5 şeklinde olabilir. Yazılımı güncelleştirmemiz için bize lazım olan sadece bu 3 dosyadır ayrıca buna ek olarak PİT DOSYASI gerekir. Bazı yerlerde Pit dosyası olmadan yükleme yapıldığı gösteriliyor ama siz 3 dosyalı firmware yüklemelerinde mutlaka Pit dosyasını ve Re-Partition seçeneğini işaretlemenizi öneriyorum. Aksi halde sisteminiz tam verimli çalışmayacaktır. Bunun belirtileri de belli aralıkla telefonun titremesi yada restart atması olabilir.

 

Yükleme Adımları

1- ODİN Programını açıyoruz
2- Re-Partition bölümünü işaretliyoruz
3- Pit yazısına tıklayarak. Bilgisayarımızda bulunan Ext4.pit dosyasını seçiyoruz
4- PDA yazısına tıklıyoruz. Bilgisayarımızda bulunan CODE ile başlayan dosyayı seçiyoruz
5- PHONE yazısına tıklıyoruz. Bilgiyarımızda bulunan MODEM ile başlayan dosyayı seçiyoruz
6- CSC yazısına tıklıyoruz. Bilgisayarımızda bulunan CSC ile başlayan dosyayı seçiyoruz
7- Telefonunuzu download moduna alıyoruz ve usb kablo ile bilgisayara bağlıyoruz
8- ID:COM yazan bölümün altında ki boş pencere SARI renk olunca START butonuna basıyoruz
9- Bu işlemlerden sonra telefon otomatik olarak açılacak ve Yazılım güncelleme işleminiz tamamlanmış olacak.

………………………………………….. ………………………………………….. ………………………………………….. …….

DİKKAT

SS_DL.dll ………BUNU YÜKLEMİYORSUNUZ……………………KIES KAPALI OLUCAK

………………………………………….. ………………………………………….. ………………………………………….. ……..

Tek Dosya İçeren Firmware Kurulumu

İndirdiğiniz Firmware dosyasının içinden eğer tar uzantılı 200 mb’tan büyük bir dosya çıktıysa;

Yükleme Adımları

1- Odin programını açıyoruz
2- Re-Partition bölümü işaretli OL-MA-SIN
3- PDA yazısına tıklıyoruz.Bilgisayarımıza indirdiğim tar uzantılı tek dosyayı seçiyoruz
4- Telefonunuzu download moduna alıyoruz ve usb kablo ile bilgisayara bağlıyoruz
5- ID:COM yazan bölümün altında ki boş pencere SARI renk olunca START butonuna basıyoruz
6- Bu işlemlerden sonra telefon otomatik olarak açılacak ve Yazılım güncelleme işleminiz tamamlanmış olacak.

Önemli Not: Bu işlemden sonra eğer telefon açılış ekranında sürekli titriyorsa ve restart atıyorsa;

1- Telefonun bataryasını çıkarıp takıyoruz
2- Ses Açma + Home + Power tuşuna basılı tutarak Recovery Mod’a alıyoruz
3- Karşımıza çıkan menüden Wipe Data Factory Reset seçeneğine Ses kısma tuşu yardımıyla geliyoruz ve Home tuşuna basıyoruz
4- Burada işlemi onaylamamız için YES seçeneğine geliyorunuz ve Home tuşuna basarak telefona format atmış oluyoruz.
5- İşlem tamamlandıktan sonra Reboot System Now seçeneğinde Home tuşuna basarak telefonun kapanıp açılmasını sağlıyoruz.

………………………………………….. ……………………….

ROM YÜKLEMEK BİÇİMLENDİRME (SİLME) GİBİ ETKİ YAPARMI

Cihazınızdaki bilgilerin silinip silinmemesi ROM’un sürümünün WİPE veya NON-WİPE olmasına bağlıdır. WİPE sürümlerde bilgiler silinirken, NON-WİPEsürümlerde bilgiler silinmez. ROM şayet NON-WİPE ise bu muhakkak belirtilirken, WİPE sürümlerde belirtilmez. Tum bunlara ragmen, güvenli tarafta olmanız için ROM yüklemeden önce mutlaka bir NANDROID BACKUP bir de NORMAL BACKUP (Titanium vb.) almanızı tavsiye ediyoruz.

ANDROID CİHAZLARDA BATARYA KALİBRASYON

Pil tamamen dolana kadar telefonu şarj edin.
Bu işlemi USB kablo ile bilgisayardan değil, normal şarj aleti ile yapmanız gerekiyor.
Ekranın sağ üst kısmındaki pil göstergesini dikkate almayın. Pilin tam dolu olduğunu Ayarlar (Settings) -> Telefon hakkında (About) -> Durum (Status) -> Pil durumu (Battery status) kısmından görün. Burada Dolu (Full) yazması gerekiyor.
Pil istatistiklerini sıfırlayın
Bunun yollarını aşağıda yazacağım.
Telefonu istatistikleri sıfırlar sıfırlamaz şarjdan çekin.
Pili tamamen bitip kendiliğinden kapanana kadar kullanın.
Bu sırada telefonu katiyen şarja takmayın.
Telefonu USB aracılığı ile bilgisayara dahi bağlamayın.
Telefonu yeniden başlatmayın ve kapalı tutmayın.
Telefonu pil tamamen dolana kadar şarj edin.
Normal kullanıma dönebilirsiniz.

Gelelim istatistikleri nasıl sıfırlayacağınıza (İstatistik sıfırlamayı Root olmayan cihazlar Fabrika ayarlarına dönerek yaptıkları için ayda bir kalibre yaparken bu adımı atlayabilirler). Eğer telefonunuzun Bootloader kilidini açtıysanız ve Custom Recovery kullanıyorsanız veya telefonunuzu Root’ladıysanız bu iş kolay. Değilse, maalesef biraz canınız sıkılacak.

Telefonunun Bootloader kilidi açık olanlar:
Recovery menüsünü açın ve buradan “Wipe Battery Stats” seçeneğini seçin.
Telefonu Root’lanmış olanlar:
Android Market’ten Battery Monitor Widget‘ı kurun
Ekranlardan birine 1×1 bir Battery Monitor Widget koyun ve üstüne tıklayın
Settings tuşuna basın
Çöp kovası resimlerinden Statistics yazana basın ve yazanları takip edin.
Telefonunu aldığı gibi kullananlar:
Telefonu fabrika ayarlarına döndürün.
Bunun için Ayarlar (Settings) -> Gizlilik (Privacy) -> Fabrika verilerine sıfırla (Factory data reset) seçeneğini seçin ve söylenenleri takip edin.
Not: Telefonu fabrika ayarlarına döndürmek tüm verilerinizi silecektir ama maalesef dişinizi sıkıp bunu bir sefer yapmanız gerekiyor . Pil istatistikleri korunaklı bir depoda tutulduğundan, bu istatistikleri sıfırlamanın başka bir yolu maalesef yok.

Üç hususa daha dikkatinizi çekelim:

Piliniz tam dolduktan sonra çıkartıp tekrar şarja takmayın. Bump Charging denilen bu yöntem çok az ek kullanım süresi sunabilir ama pilinizin toplam ömrünü kısaltır.
Lityum polimer pillerin tamamen boşaltılması da bu pillerin ömrünü kısaltır. Burada yaptığımız işlem, aslında, pilin tamamen boşaltılması değildir. Pili telefonun dışına çıkarıp farklı düzeneklerle boşaltmaya çalışmayın. Hatta kalibrasyon bittikten sonra telefonunuzu mümkün olan her an şarj edin.
İstatistik sıfırlama olayını Root olmayan telefonlar Fabrika ayarlarına geri dönerek yaptıkları için; ayda bir kalibre yaparken bu adımı atlayabilirsiniz.

SETCPU programını kullanın,profiller kısmından en az iki profil oluşturun ekran kapalıyken cpu ayrı hızda şarjda iken ayrı bi hızda çalışsın,bir battery profili oluşturmayı unutmayın,bu işlem belirli bir pil seviyesinden sonra cihazın otomatik olarak güç tasarrufu moduna girmesini sağlayacaktır,

PİL KALİPRASYONU NEDİR?

Pil kalibrasyonu android cihazlarda………………. data/system/batterystata.bin……………….adlı sistem dosyasını silmekten ibarettir.

Peki bu sistem dosyası ne işe yarar ve neden siliyoruz?

Bu dosya, telefona rom yükledikten sonra ilk açıldığı anda oluşur ve telefonun o andaki pil ile ilgili bilgilerini kaydeder.Rom yüklendiğindeki şarj durumuna göre bu dosyanın içindeki bilgiler şekillenir.Şöyle ki; rom yüklerken yani o dosya oluşturulurken o andaki pil seviyesi ne ise telefonun %100 şarj seviyesi olarak bu seviyeyi kabul eder.Örneğin pil seviyesi %5 lerde iken eğer rom yüklerseniz şarjınızın 1 saat bile gitmediğini görürsünüz.Ayrıca pili şarj etmek istediğimizde de şarj durumu %100 olduğunda aslında %5 i dolmuştur.Bunun göstergesi ise gerilim (mV) değeridir. işte bu sebeple bu dosya oluşturulurken şarj durumumuzun %100 olması gerekir ki en geniş %0-100 aralığını elde etmiş olalım.Dolayısıyla da en uzun pil ömrüne sahip olalım.

NOT: Pil kalibrasyonu rom yüklendikten sonra bir kereye mahsus yapılır. her şarjdan sonra yapılmasına gerek yoktur.Fakat eğer rom değişimi olursa tekrar yapılması gerekir.

CUSTOM ROM NASIL TEMİZ BİR ŞEKİLDE YÜKLENİR

Eğer burada anlatılanları yapmanıza rağmen hala ısınma, donma, takılma, bazı sistem uygulamalarında kapanmaya zorla hataları alıyorsanız yüklediğiniz rom sürümü sıkıntılı olabilir romu yüklemekte ısrar etmeyin… Her rom, her romun üzerine sorunsuzca kurulabilir bu şekilde.

Gerekli Malzemeler

– CWM Recovery (bazı fonksiyonlar stock recovery ile de yapılabilir)
– varsa modelinize uygun kernel temizleme scripti
– yüklenecek zip dosyası
– dahili depolama alanı yoksa hafıza kartı

Varolan Romu Yedekleme

Her ihtimale karşı olası sorunda hemen eski haline döndürebilmeniz için varolan romunuzun yedeğini almanızda fayda var. Bunu CWM Recovery içerisindeki Backup and Restore kısmı altındaki Backup yada Backup to Internal SDcard seçeneklerini kullanarak yapabilirsiniz. Eğer hafıza kartı kullanıyorsanız Backup to Internal SDcard seçeneği ile yedeği dahili depolama kısmına alabilirsiniz. Hafıza kartı kullanmıyorsanız direkt Backup seçeneği ile sdcard kısmına alınır yedek.

İzlenmesi Gereken Adımlar

 

1- Rom Dosyasının Kontrolü
Öncelikle custom romlar %90 oranla zip uzantılı dosyalar halinde bulunur. Zaten yüklemede kullanacağınız CWM Recovery zip uzantısından başkasını tanıyamayacaktır. Bu yüzden ilk dikkat etmeniz gereken şey indirdiğiniz dosyanın uzantısıdır. Bazı romların dosya isminin kendisinde yada ekstra olarak linkin sağında solunda MD5/HASH değeri verilir. Bu değer indirmiş olduğunuz dosyanın eksiksiz olarak inip inmediğini kontrol etmek amacı ile verilmiştir. Dosyanızı MD5 Checker programları ile taratıp bu değeri aldıktan sonra konudaki ile karşılaştırın. Eğer aynıysa sorunsuz inmiştir. Tek bir farklılık bile varsa dosya sorunludur.

 

2- Telefonun Hazır Hale Getirilmesi
Rom dosyasını indirdiniz ve kontrol ettiniz. Şimdi telefonda gerekli kontrolleri ve işlemleri yapmanız gerekli. Öncelikle şarjınızın %30 altında olmamasına dikkat edin. Yükleme fazla uzun sürmese bile olası bir problemde uğraşmanız gerektiğinde, arka arkaya yapacağınız işlemler için yetmeyebilir. Bu yüzden bu seviyeye dikkat edin. Şarjınız da tamamsa dosyayı telefonunuzun varsa dahili depolama kısmında erişimi kolay olması açısından ana dizinine kopyalayın. Dahili depolama alanı yoksa hafıza kartınızın ana dizinine kopyalayın.

eğer önemli dosyalarınız yoksa sdcard ve emmc kısmınızı rom dosyalarını kopyalamadan önce formatlayabilirsiniz. bunlar dahili depolama ve hafıza kartınızı da biçimlendirecektir. böylece daha önce kurmuş olduğunuz uygulamaların ek dosyalarını da temizlemiş olursunuz. formatlamasanız bile kendi kişisel dosya ve klasörlerinizin dışındakileri elle silmenizde fayda var.

Telefonunuzu CWM Recovery modunda açın.
Dosyanın yüklenmesine başlamadan önce her ihtimale karşı temiz bir sistemle işleme başlamak gerekli.

 

3- Sistemi Yüklemek için Temizlemek
– Bunun için tavsiyem eğer android versiyonunuz çok düşükse yani 2.3.x sürümlerinden 4.0.x custom roma geçecekseniz öncelikle 4.0.x sürümlerden birisini odin ile telefonunuza yüklemenizi tavsiye ederim. Bu mecburi değildir. Ben birçok kez odin ile yükleme yapmadan direkt custom rom yüklemesi yaptım. Ama tavsiyedir.

– Varolan sisteminizi yada yeni yükleme yaptığınız stock romunuzu temizlemek ve artıkları süpürmek için recovery menüsünden sırasıyla şu kısımlara yazdığım sırayla gelerek onaylayın;
advanced/wipe dalvik cache
advanced/fix permissions
wipe cache partition
wipe data/factory reset.
temizlikleri yaptıktan sonra sistem bölümlerini formatlamakta fayda vardır. bu alanlarda bulunan dosyaları tamamen silecektir. böylece yenilerinin yüklenmesi boş bölümlere olacaktır. format işlemlerini yaptıktan sonra cihazınızı açmaya çalışırsanız açılmayacaktır. sistem dosyaları silindiği için başlangıç yarıda kalacaktır. format işlemlerini yapabilmeniz için mounts and storage kısmında üstte yer alan bölümlerin unmount edilmiş olması gereklidir. yani başında mount yazması gereklidir. mounts and storage bölümüne girdiğinizde sırasıyla aşağıdaki işlemleri yazdığım sırayla uygulayıp onaylayın;
format /cache
format /system
format /data
4- Eski Kernel Artıklarının Temizlenmesi
Telefonunuza daha önce çeşitli kerneller yüklediyseniz zamanla bunların bazı artıkları ve artık ayarları yeni sistem kurulumlarından sonra sorun çıkartabiliyor. Bu yüzden bunların temizlenmesi için Kernel Temizleme Scriptleri hazırlanmıştır. Bu scriptler recoveryden yüklenecek şekilde zip dosyası halindedir. install zip from sdcard seçeneği ile zip dosyası flaşlandıktan sonra işi biter ve tekrardan kernel yada rom yüklemek gerekir. Aksi taktirde sistem açılmaz. Eğer telefonunuz için bir kernel temizleme scripti varsa modelinizin kernel bölümünden bunu temin edebilirsiniz. yukarıda anlattığım temizleme işlemlerinden sonra edindiğiniz temizleme script dosyasını da cwm recovery üzerinden flaşlayın. işlem tamamlanınca direkt rom yada kernel yüklemesi yapmanız tavsiye edilir. aksi taktirde recoveryi de kaybedebilirsiniz ve tekrar cwm recovery yüklemek zorunda kalabilirsiniz.

5- Romun Yüklenmesi ve Son İşlemler
Yukarıdaki işlemler sonucunda cihazınızdaki silinebilecek herşey silinmiştir ve temizlenmiştir. şimdi rom dosyasını install zip from sdcard kısmına girerek choose zip from sdcard yada choose zipe from internal sdcard seçeneği ile seçerek yüklemeyi onaylamalısınız. yükleme işlemi biraz zaman alabilir. sorunsuz olarak biterse cihazı reboot system now seçeneği ile yeniden başlatın. ilk açılış biraz uzun(max 7-8dk) sürebilir. tam olarak açıldıktan sonra cihazınızı tekrar recovery moduna alarak ilk yazdığım wipe seçeneklerini tekrar uygulayın.
advanced/wipe dalvik cache
advanced/fix permissions
wipe cache partition
wipe data/factory reset.
temizleme işlemlerinden sonra yükleme işlemleri de tamamlandı. en temiz yüklemeyi yaparak romunuzu kurmuş oldunuz. artık test etmeye yada tadını çıkartmaya başlayabilirsiniz.

6- Dikkat Edilmesi Gereken Konular
– Zip dosyası yüklemelerinden sonra muhakkak advanced/wipe dalvik cache, advanced/fix permissions seçeneklerini uygulayın.
– Kernel değiştirecekseniz öncesinde Kernel Temizlik işlemleri maddesindekileri uygulamanız tavsiye edilir.
– Zip dosyası yükleme aşamasında hata alırsanız ve yükleme yarıda kalırsa cwm recovery’nizi tekrar yükleyin ve yüklemeyi tekrar deneyin.
– Zip dosyası yada custom rom yüklerken bunlara ek olarak yapılması gereken işlemler olursa bunu romun kendi konusunda yükleme kısmında belirtiriz.

NOT:

format /sdcard (dahili depolamayı formatlar)
format /emmc (takılı ise hafıza kartını formatlar)

YENİ BİR STOCK ROM KURDUGUNUZ ZAMAN YUKARDAKI BOLUMLERI FORMATLADIGINIZ TAKTİRDE PROGRAM ARTIKLARI KALMAYACAKTIR

BAZI CUSTOM ROMLARDA HAFIZA KARTI VE TELEFONUN KENDİ HAFIZASI YER DEĞİŞTİREBİLİYOR DİKKAT EDİNİZ HER İKİSİNİDE FORMATLADIĞIZDAN EMİN OLUN
CWM RECOVERY MENÜ NASIL KULLANILIR

CWM Recovery menüsüne girdiğinizde liste şeklinde hazırlanmış bir menü karşınıza gelir. Bu menüde ilerlemeyi ses açma ve ses kısma tuşları ile yaparsınız. İşlevlerin çalıştırılması ise Home tuşu yada Güç tuşuyla yapılmaktadır. Son dönemde dokunmatik versiyonu da çıkmış olup burada menüler ekran üzerinden dokunma ile işlerlik kazanmaktadır. Aralarında temel fonksiyonlar açısından bir fark yoktur. Menülerin kullanımları ve hangi işler için kullanılabileceklerini şu şekilde açıklayabiliriz;

reboot system now(Recovery menüsünde işiniz bittiğinde cihazı otomatik yeniden başlatmanızı sağlıyor.)

apply update from sdcard ( sdcard içinde bulunan update.zip dosyasını yüklemek için kullanılır.)

wipe data/factory reset (cihazdaki tüm kişisel veri ve ayarları sıfırlamak için kullanılır.)

wipe cache partition (önceki kurulumlardan kalan verileri temizlemek için kullanılır.)

………………………………………..

İnstall zip from sdcard

choose zip from sdcard (sdcard içinde bulunan zip uzantılı rom ve modifikasyonları kurmak için kullanılır.)

apply sdcard/update.zip (apply update from sdcard ile aynı işlevi görmektedir.)

toggle signature verification (imza kontrolünü açıp kapatır. açık konumda iken imzalanmamış çoğu custom rom yüklenemez.)

toggle script asserts (komut işlevlerini açıp kapatır. çoğu kullanıcı bu seçeneği kullanmaz.)

choose zipe from internal sdcard (dahili depolama alanından zip dosyası seçip yüklemeye yarar.)

go back (bir önceki menüye dönmenizi sağlar.)

………………………………………….. ………………

Backup and restore

backup (telefonda kurulu olan sistemi herşeyi ile birlikte yedeklemede kullanılır.)

restore (daha önce backup kısmından alınan yedeği geri yüklemek için kullanılır.)

advanced restore (daha gelişmiş seçeneklerin bulunduğu üstteki seçenek ile aynı işe yarayan kısım.)

backup to internal sdcard (hafıza kartı kullanıyorsanız dahili depolama alanına yedek almak için kullanılır.)

restore from internal sdcard (daha önce dahili depolama kısmına alınan yedeği geri yüklemek için kullanılır.)

advanced restore from internal sdcard (bir üstteki seçeneğin daha gelişmiş geri yükleme seçeneğidir.)

………………………………………….. …………………

Mounts and storage (bu bölüm karşılık gelen partition kısımlarını aktif/inaktif hale getirmeyi ve buraları formatlamayı sağlar)

mount(unmount) /efs
mount(unmount) /cache
mount(unmount) /system
mount(unmount) /data
mount(unmount) /sdcard
mount(unmount) /emmc
format /cache
format /system
format /data
format /sdcard (dahili depolamayı formatlar)
format /emmc (takılı ise hafıza kartını formatlar)
mount USB storage (recovery açık iken usb kablosu ile dahili depolama alanına erişimi sağlar)
go back(bir önceki menüye dönmenizi sağlar.)

………………………………………….. ……………………..

Advanced

reboot recovery (recovery modunu kapatıp açmada kullanılır.)

wipe dalvik cache (java sanallaştırması için kullanılan geçici dosyaları temizler.)

wipe battery stats (batarya kullanım istatistiklerini sıfırlar.)

report error (recovery üzerinden yapılan işlemlerde çıkan hata kayıtlarının görüntülenebildiği kısımdır.)

key test (telefon tuş fonksiyonlarının test edilebildiği kısım.)

show log (recovery üzerinde yapılan işlemlerin kayıtlarının görüntülenebildiği kısım.)

partition sd card (sdcard bölümünün boyutlandırmasının yapılabildiği ve depolama alanının boyutunun belirlenebildiği kısımdır. işlemden sonra bu bölümler otomatik formatlanır.)

fix permissions (dosya izinlerinin varsayılan ayarlara döndürüldüğü kısım.)

go back(bir önceki menüye dönmenizi sağlar.)

power off (cihazı komple kapatır.)
3 tuş nedir

Download / Recovery moduna almak için kullanılan kombinasyondur.Sırasıyla basıcaksınız..

DOWNLOAD MODE TUŞLARI HANGİLERİ?

1-Volume Down (ses kısma)
2-Home (ekranda ortadaki dörtgen)
3-Power (sağ taraftaki açma kapama tuşu)

RECOVERY MODE TUŞLARI HANGİLERİ?

1-Volume up (ses Yükseltme)
2-Home (ekranda ortadaki dörtgen)
3-Power (sağ taraftaki açma kapama tuşu)

DOWNLOAD MODU = Ses kısma+ Home + Güç(açma/kapama tuşu)
RECOVERY MODU = Ses Yükseltme + Home + Güç(açma/kapama tuşu)

DOWNLOAD MODE

TELEFON BU MODDA İKEN

firmware yüklemesi (odin ile, tar veya md5 uzantılı)
kernel yüklemesi (odin ile, tar uzantılı)
bazı custom rom yüklemeleri (odin ile, tar uzantılı) yapabilirsiniz. Bu işlemlerin hepsinde Odin programını kullanmanız gerekir.

Download modunda yukarıdaki flaşlamaları yapabilmeniz için telefonu bu moda almadan önce açık konumda iken Ayarlar/Uygulamalar/Gelişim/USB Debugging kısmını aktif hale getirmeniz gereklidir. Daha sonra cihazı kapatıp Download Moduna alabilirsiniz.

 

RECOVERY MODE

TELEFON BU MODDA İKEN

Telefonun sdcard bölümünün ana dizininden update.zip isimli modifikasyon dosyası yüklenebilir (install sdcard:update.zip)
Kullanıcı verileri silinip fabrika ayarlarına dönülebilir (wipe data/factory reset)
Kurulumlarda geçici olarak depolanan sistem verileri temizlenebilir (wipe cache partition)

Root Nedir?

Linux işletim sistemini taban olarak alan Android işletim sisteminde doğal olarak terimler de linux sisteminden gelmektedir. Linux sistemlerde sistemde her türlü yetkiye sahip olan kullanıcı gruplarına Root denilmektedir. Bu üye grubunu windows sistemlerdeki Administrator grubuna benzetebiliriz. Bu üye grubu ile her türlü sistem dosyasını değiştirip, silebilir, üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Dolayısı ile de yeterli bilgisi olmayan kişiler bu şekilde sisteme de zarar verebilirler.

Peki Android sistemlerde root ne işe yarar?

Android sistemlerde linux sistemlerde olduğu gibi varsayılan olarak bu yetkiler kullanıcılara verilmemiştir. Tabi ki bu sistemi korumak ve zarar görmesini engellemek için alınmış bir önlemdir. Ancak gelişmiş ve deneyimli kullanıcılar için sistem üzerinde yapılacak değişiklikleri uygulama açısından gerekli olan bir yetkidir. Örneğin kullandığınız sistemde bulunan bir uygulamanın simgesinin değiştirilmesi, ek bazı yeni fonksiyonların sisteme entegre edilmesi, görünüm ve tema içerisinde köklü değişiklikler yapılması vb. gibi bazı gelişmiş kullanıcılara basit gelebilecek işleri yapmak için root yetkisi gereklidir.

Root Nasıl Yapılır?

Root yetkisi Linux sistemlerde basit şekilde alınmasına karşın Android sistemlerde birkaç yükleme yapmanız gereklidir. Bu işlemlerden sonra sorun çıkmadığı taktirde(cihazın açılmaması v.b.) hiçbir veriniz silinmez.

Telefonunuzu root etmenin birkaç farklı yöntemi vardır;

– Cihaza odin ile insecure kernel flaşlayıp SuperOneClick programı ile root yapmak
– Cihazınıza uygun olan bir custom kerneli(cf-root, siyah kernel vb.) odin ile flaşlamak
– Odin ile cwm recovery flaşlayarak buradan root içeren(hemen hemen hepsi root içerir) bir custom rom yüklemek

Insecure Kernel İle Root İşlemi

1- Bunun için öncelikle telefonunuzda yüklü olan kernel versiyonunuzu öğrenmelisiniz. Uygulamalar>Ayarlar>Telefon Hakkında kısmına girerek burada Kernel Sürümü başlığı altında kernel sürüm kodunuzu aklınızın bir kenarına not edin.

2- Root işlemine başlayabilmemiz için elimizde iki kernel[stock(orjinal) kernel ve insecure kernel] dosyası ve iki program [Odin ve SuperOneClick] olması gerekiyor. Her iki kernel dosyası da bir önceki adımda öğrenmiş olduğumuz kernel sürüm numaramıza uygun olan dosyalar olmalıdır. Gerekli olan program ve dosyaları modelinize ait bölümün Android Geliştirme kısmındaki Gerekli Olabilecek Dosyalar konusundan edinebilirsiniz.

Önemli Not:

Eğer kullandığınız firmware kerneli ile aynı versiyonda secure, insecure yada cf-root dosyalarını bulamazsanız, insecure ve cf-root için bir önceki yada bir sonraki sürüme ait dosyayı da kullanabilirsiniz. secure kernel kullanmak zorunda değilsiniz. eğer secure kernel kullanacaksanız aynı olmak zorundadır.

3- Odin programını açıp indirmiş olduğunuz ve hali hazırda telefonunuzda yüklü olan kernel sürümünüz ile uyumlu insecure kernel dosyasını PDA kısmına seçin.

4- Telefonunuzun Ayarlar/Uygulamalar/Gelişim/USB Debugging kısmını aktif hale getirip download moduna alın ve usb ile bilgisayarınıza bağlayın.

5- Odin telefonunuzu aldıladıktan sonra Start butonuna basarak insecure kernel dosyasını cihaza flaşlayın. İşlem bittiğinde telefonunuz kapanıp açılacak ve açılırken alt kısımda sarı ünlem işareti belirecek. Korkmayın bu normal birşey.

6- Telefon normal şekilde açıldıktan sonra bilgisayarınızdan SuperOneClick programını çalıştırın(win7 kullanıcıları sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırsınlar). Program üzerinde hiçbir değişiklik yapmadan sadece Root butonuna basın ve işlemin bitmesini bekleyin. Telefon kapanıp açılacaktır.

7- Kontrol için menüye girerek SuperUser uygulaması var mı diye kontrol edin. Eğer yoksa hiçbirşey yapmadan SuperOneClick üzerinden tekrar root butonuna basın. Menüye SuperUser uygulaması geldiyse cihazınız artık rootlanmıştır.

8- İsterseniz cihazınızı bu şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak açılışta sarı ünlem işareti çıkmaya devam edecektir. Sarı ünlem işareti cihazda güvensiz bir kernel yüklü olduğunu belirtir ama çıkmasının yada bu şekilde kullanılmasının hiçbir zararı yoktur. Bu şekilde kalsın derseniz bundan sonraki adımları uygulamayabilirsiniz.

9- Sarı ünlemi açılıştan kaldırmak için için tekrardan stock yani orjinal kerneli yüklemeniz gerekli. Bunu yüklediğinizde root yetkisi gitmez sadece sarı ünlemi kaldırmaya yönelik bir işlemdir.

9a-Tekrardan stock yani orjinal kerneli yüklemek root yetkisi kalacaktır. Uyumlu başka bir sürümün stock kernelini de kullanabilirsiniz.

9b-Triangle Away Uygulaması (Sadece 4.0.x Sürümlerinde)

10- Telefonunuzun Ayarlar/Uygulamalar/Gelişim/USB Debugging kısmını aktif hale getirip download moduna alın ve usb ile bilgisayarınıza bağlayın.

11- PDA kısmına bu sefer indirmiş olduğunuz ve ilk orjinal kerneliniz ile aynı koda sahip olmak zorunda olan stock kernel dosyanızı seçip Start butonuna basın. Yükleme bitince cihazınız açılacak ve artık sarı ünlem çıkmayacaktır.

12- Artık cihazınızı tam anlamı ile rootlanmış halde kullanabilirsiniz. Tavsiye olarak Marketten Root Explorer’ı yükleyin. Böylece tüm dosyalar üzerinden her türlü işlemi yapabilirsiniz. Bazı modifikasyonlar için bazı sistem dosyalarına yazma/değiştirme izinleri vermeniz gerekirse bu uygulama ile yapmanız gerekecek.

Root Nasıl Kaldırılır?

Root kaldırmanın en basit yolu tekrardan telefonunuza firmware yüklemektir. Herhangi bir versiyon firmware yüklediğiniz taktirde root kaldırılmış olacaktır. Diğer bir yöntem ise yukarıda ismi geçen SuperOneClick programından normal root yapıyormuş gibi cihazı bağlayıp sadece Unroot butonuna basmaktır.

Contact

BİZİMLE FACEBOOK VE İNSTAGRAM SAYFALARINA YAZARAKTA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ

bottom of page