top of page

DNS Nedir? DNS Ne İşe Yarar?

DNS Nedir?
DNS Domain Name System’in kısaltılmış şeklidir. Türkçe karşılığı ise Alan İsimlendirme Sistemi olarak bilinir.  DNS, 256 karaktere kadar büyüyebilen host isimlerini IP’ye çevirmek için kullanılan bir sistemdir. Host ismi,tümüyle tanımlanmış isim (full qualified name) olarak da bilinir ve hem bilgisayarın ismini hem de bilgisayarın bulunduğu Internet domainini gösterir. Örneğin https://www.tech-worm.com ismi. Bu isimde“www.tech-worm.com” ifadesi internet domainini belirtir. DNS , verilen bir makina adının IP adresini çözerek makinaların Internet üzerinde host isimleri ile haberleşmelerine olanak tanır.

DNS Ne İşe Yarar?
DNS, kolay anlaşılabilir ve kullanılabilir makine ve alan isimleri ile makine IP adresleri arasında çift taraflı dönüşümü sağlar. IP adreslerinin gündelik hayatta kullanımı ve hatırlanması pek pratik olmadığı için domain isimlendirme sistemi kullanılır. Ana amacı, ağ uzerinden gelen alan adı veya IPnumarası ile ilgili sorgulamalara yanıt vermektir. Bu amaç için cok yaygın olarak “Berkeley Internet Name Domain (BIND)” yazılımı kullanılmaktadır. Siz bir siteye erişmek istediğinizde, DNS sayesinde hangi site nerde , hangi IP hangi bilgisayara ait olduğu belirlenir, ve istediğiniz yere erişirsiniz.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

İÇERİK DETAYI

DNS Neden Değiştirilir?

DNS (Domain Name System) sunucuları, internet adreslerinin IP adreslerinin karşılığını kayıtlı tutmaktadır. Katılımcı kuruluşların her birine atanmış alan adları çeşitli bilgileri ilişkilendirir. En belirgin olarak, insanlar tarafından kolayca ezberlenebilen alan adlarını, dünya çapında bilgisayar servisleri ve cihazlar için gerekli sayısal IP adreslerine çevirirler. DNS, çoğu internet servisinin işlevselliği için temel bir bileşendir, çünkü internetin temel yönetici servisidir.

Kısaca Olay Şudur: Bir kişi bilgisayarından herhangi bir internet sitesine örneğin www.tech-worm.com adresine gitmek istediğinde tarayıcıya bu adresi yazıp enter yaptığında bilgisayarında tanımlı olan DNS sunucusuna (Telekom, Google, Open) giderek bu adresin karşılığı olan IP adresi ile eşleştirilir. DNS Sunucusu doğruladığı adresi  (www.tech-worm.com) karşılığı olan IP adresine (5.135.552.95) yönlendirir. Böylece web sitesine erişim sağlanır.

Eğer bir sunucu web sitesini yasakladıysa (örneğin ülkemizde herhangi bir web sitesini yasaklama yetkisi telekomda) bu tanımlama Telekom DNS Sunucuları ile gerçekleştirilir. Telekomun DNS sunucusu gelen istekleri reddederek ekranda o sitenin erişiminin yasak olduğuna dair bir bilgi mesajı iletir. Ancak siz Telekom değilde farklı bir DNS Sunucu adresi yazdığınızda bu siteye erişebilirsiniz. Yani kısaca yasaklanmış bir web sitesini erişmek içinde kullanılabiliyor. Dünya üzerinde onlarca DNS sunucusu mevcut. Bilinen DNS Sunucularını kullanmakta herhangi bir problem yok.

dns-ne-işe-yarar.jpg

Alan Adı Sistemi DNS (Domain Name System) her alan için yetkili ad sunucuları atayarak alan adlarını atama ve bu adların IP adreslerine haritalanması sorumluluğunu verir.

DNS Nasıl Değiştirilir?

Denetim Masası >>> Ağ ve Internet >>> Ağ ve Paylaşım Merkezi >>> Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştir >>> Yerel Ağ Bağlantısı (Mavi Yanan Aşağıdaki Gibi) >>> Çift Klik >>>  Özellikler >>> İnternet Protokol Sürüm 4 (TCP/IPv4)

google-dns-adresleri.jpg

Performans ve güvenlik açısından, sunucularda sadece kullanıcının IP adresi, İnternet Servis Sağlayıcısı, ve konum bilgisi tutulmaktadır. Kayıtlarda kullanıcının IP adresi 24 saat sonra silinmektedir. Google’ın gizlilik politikasına göre, “Belirli bir hizmetteki kişisel bilgileri, diğer Google hizmetlerindeki bilgilerle (kişisel bilgileriniz de dahil) birleştirebiliriz.” denilmektedir ancak burada DNS hizmetine değinilmemiştir.

DNS hizmetinin gizlilik sayfasında, DNS’deki bilginin “kişisel bilgiler” ile “ilişkilendirilmediğini veya birleştirilmediğini” belirtmektedir. Kalan soru, sıradan ama kalıcı izleme kimliğinin “kişisel bilgi” sayılıp sayılmamasıdır.

Contact

BİZİMLE FACEBOOK VE İNSTAGRAM SAYFALARINA YAZARAKTA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ

bottom of page